Tedaviler

ŞAŞILIK NASIL TEDAVİ EDİLİR

Şaşılık, göz kaslarının dengesiz çalışması sonucu gözlerin normal hizadan sapması durumudur. Şaşılık, genellikle bebeklik veya çocukluk döneminde ortaya çıkabilmekle birlikte ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Şaşılığın tedavisi, altta yatan nedenlere, şaşılık türüne, miktarına, yaşa göre değişir. Bazı hafif şaşılık vakaları gözlük, kontakt lens veya göz egzersizleri ile düzelebilirken, bunların yanında botulinum toksin enjeksiyonları ve cerrahi müdahale gerekebilir.

 

ŞAŞILIK TEDAVİSİ HANGİ YAŞLARDA YAPILIR?

Şaşılık tedavisinde erken teşhis ve tedavi önemlidir. Bu nedenle, herhangi bir şaşılık belirtisi fark edildiğinde, şaşılık ile ilgilenen bir hekim tarafından muayenesi önemlidir.

Şaşılıkta, erken tedavi daha işlevseldir. Şaşılık başlar başlamaz tedavi edilir ise, göz kaslarının ve görme sisteminin gelişiminde daha iyi sonuçlar elde edilir. Tedavinin etkinliği, şaşılığın tipine, şiddetine, altta yatan nedenlere ve tedaviye başlama zamanına bağlı olarak değişebilir.

Şaşılık tedavisi, sadece çocukluk döneminde değil, ‘’60 yaşından sonra bile’’, her yaşta yapılabilmektedir.

 

 

ŞAŞILIK BEKLEYEREK GEÇER Mİ?

Şaşılık, eğer gerçek şaşılık ise genellikle bekleyerek geçmez. Tedavi ve takip yapılmaz ise gözlerde görme azlığı, derinlik algısında bozulma gibi görme kalitesini bozacak etki bırakır.  Göz kaslarının dengesiz çalışması sonucu oluşan bir durumdur. Bu dengesizlik giderek artma eğilimindedir.

Ayrıca şaşılık muayenesi yapılmadan beklemek şaşılığa neden olabilen nörolojik hastalıkların atlaması demektir.

Beklemek, şaşılığın tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu göz ardı etmek anlamına gelebilir. Erken teşhis ve tedavi ile daha iyi sonuçlar alınır.

Akran zorbalığı engellemek için de tedavi zamanlaması önemlidir.

 

Resim
X